Бебешки празници, обичаи

Бебешки обичаи

Българските обичаи свързани с вашето новородено

След раждането на детето родителите му са едни от най-щастливите хора на света, изпълнени с всякакви позитивни емоции, но има ли начин да ги запазим като страхотен спомен? А след това какво следва и какви са традициите свързани с вашето дете. Нека ви разясним най-разпространените български и християнски обичаи, кога се правят и какво ви е нужно за тях.

Бебешката визитна картичка и какво представлява?

Когато вашето дете се роди то е толкова малко, а веднага започва да расте и никога не спира. За това и е толкова важно да запечатваме тези моменти и спомени. А какъв по-добър начин от възглавничка, чаша или друг аксесоар за дома с информацията от раждането или друг важен за вас момент от растежа на вашето дете. Това представлява бебешката визитна картичка – един страхотен спомен запечатан завинаги. Ако изявявате интерес можете да разгледате вариантите, които ние предлагаме или да персонализираме изцяло вашата идея. Това може да се направи чрез попълване на данните в нашата контактна форма или чрез изпращане на запитване в Месинджър от кръгчето на този екран долу в ляво или Вайбър на нашият телефонен номер. Така домът в ще бъде изпълнен с хубави моменти и ще си спомняте за всички важни детайли от раждането на детето ви.

Какво е бебешка погача и защо се прави?

Обичаят бебешка погача се прави на четиридесетият ден на вашето дете като по този начин то за пръв път се показва официално сред обществото. Традицията гласи, че трябва да се съберат всички жени в семейството и близки приятелки, за да орисат детето. За този ритуал е много важно изобщо да няма мъже в къщата. Самият обичай започва с майката и детето, които са седнали на ниско, а другите около тях наричат бебето само с хубави качества, които детето да вземе. Същинската част от ритуала се изпълнява от две неомъжени жени с живи родители, като всяка хваща два края от бялото платното и заедно те го разпъват над главите на майката и детето. Те продължават да наричат детето с хубави думи, а през това време трета девойка разчупва питка над платното, като първото парче от питката се нарича Дева Мария – закрилницата на майките и децата. Легендата е, че колкото повече трохи има паднали от питката толкова повече хубави неща ще се случат на детето. След като приключи този ритуал платното се завързва заедно с трохите, първото парче и парите донесени от останалите орисници и се оставя на високо място в стаята, за да има детето високи постижения. От питката се отчупва залък, потапя се в мед и се докосва до устните на детето, след което майката го изяжда. Както медът е събиран от работливите пчели, така и детето да стане трудолюбив човек. След което орисниците наричат запоследно детето и се отпразнува за здравето на детето като се изяжда питката с мед. На следващия църковен празник е важно парите от вързопа да се извадят и да се изхарчат за детето.

Кръщене

Кръщенето е едно от важните събития на вашето дете за да приеме религията. Свето Кръщение е първото от седемте тайнства на Църквата, в което човек приема Божието благословение. Този празник е един от най-светлите в живота на всяко християнско семейство. На него родителите и техните близки приветствате въвеждането на детето в християнството, символично пречистено и готово да води праведен живот. Изборът на Кръстник или Кръстница на Вашето дете е от голямо значение, защото те стават негови духовни родители. Тайнството Кръщение се извършва само веднъж в живота и никога не се повтаря.
За извършване на ритуала Свето кръщение са Ви необходими някои задължителни аксесоари. Част от тях са кърпата за свещенника и хавлия за детето, като в днешно време е станало традиция да се подарява кърпа и на кръстника и кръстницата на детето, която остава хубав спомен от този важен ден.

Прощъпулник

Прощъпулник е стар български обичай, който се прави когато детето направи първите си уверени и самостоятелни стъпки. Според легендата нощта преди самия прощъпулник идват феите орисници, които наричат и решават професията и призванието на детето. Препоръчва се деня на прощъпулника да е делничен, за да бъде работливо детето.За прощъпулника се прави голяма питка, като е важно питката да бъде замесена от човек с двама живи родители. След като питката е готова в избраното помещение се поставя дълго парче плат – пътечка за прохождане, върху която детето да върви. В края на този плат поставяте различни предмети, които е важно да са непознати за детето, за да може то да избере предмета, които орисниците са предрекли за него. След това питката се търкулва по плата, детето трябва да тръгне след нея и да стигне до наредените предмети. Първият предмет, който хване детето това ще е неговата професия и призвание в живота и каквото и да прави на там ще го влече живота.

Традициите са хубаво нещо и ние можем да помогнем с аксесоарите за всеки от изброените празници, подаръци за гостите и всички важни детайли от украсата.

Категории